snacks uit de airfryer

Zo lekker bakt een frituurpan niet

Snacks; de ene persoon lust ze iedere dag wel, en de ander moet er niet aan denken. Wie het liefste het snacken vermijdt doet dit vooral doordat er veel calorieën en vet in een snack zitten. Wie een airfryer heeft weet echter wel beter; met een airfryer kan je namelijk heerlijke snacks op tafel zetten voor een gezellige borrel. We keken voor jou naar de beste snacks om in je airfryer te maken. We maakten een top 8.

Op 1: De kroket.

Een kroket is nog altijd de meest gewilde snack. Wanneer je met een airfryer een snack gaat maken zal je moeten opletten welk type snack je koopt. Kroketten zijn er in de gewone variant en in de oven variant. In dat eerste geval zal je een kroket krijgen die weliswaar gaar, maar niet bruin van buiten is. Het krokante laagje verandert in een soort karton waar niet doorheen te komen is. Beter is het dan ook om een oven kroket te eten. Deze koop je van diverse merken; je kan ze van de Mora kopen maar supermarkten hebben ook hun eigen huismerk. De smaak doet vaak niet voor elkaar onder.

Op 2: De kipcorn.

Heerlijk knapperig van buiten met malse kip van binnen; dat is de kipcorn. De kipcorn zou je in een speciale oven-variant kunnen kopen maar eigenlijk is dat niet nodig. Het krokante laagje aan de buitenkant hoeft namelijk niet echt te kleuren, en blijft sowieso krokant. De kip binnenin blijft heerlijk mals, net als bij de bereiding in een frituurpan. Een kipcorn is dan ook een heerlijke snack die je ook bij de lunch op een broodje kan eten.

Op 3: De bitterbal.

Bitterballen zijn oerhollands en ze zijn enorm geliefd. Wanneer je ze in de airfryer wil gaan klaarmaken moet je goed opletten. Net als bij de kroket zal je voor de oven-variant moeten kiezen. Gelukkig komen steeds meer merken met oven-bitterballen op de markt. Was het voorheen alleen Mora, tegenwoordig kan je van elk huismerk een oven-bitterbal kopen, en ook Kwekkeboom heeft zijn eigen verpakking. Goed nieuws voor wie van een borrel met bitterballen houdt.

Op 4: De funmix.

Funmix is een combinatie snacks in één verpakking. Mora heeft hele lekkere funmix met bijvoorbeeld mini mexicano’s, bitterballen, gehaktballen en kipcorns. Je kan de mix echter ook met andere soorten snacks kopen. Huismerk mix heeft er vaak nasischijfjes doorheen zitten en bijvoorbeeld frikadelletjes op mini formaat. Funmix kan je prima serveren wanneer je een feestje geeft; je gasten ruiken geen frituurlucht maar worden wel opeens verrast met een schaal heerlijk warme snacks. Ze zullen erom blijven vragen wanneer ze bij je langs komen.

Op 5: De kaassoufflé.

Kaassoufflés hebben de akelige neiging om open te springen in je frituurpan waardoor je zo’n leeggelopen omhulsel geserveerd krijgt. Een airfryer is daarentegen het perfecte middel om een kaassoufflé te maken. Doordat de inhoud gelijkmatig op temperatuur wordt gebracht blijft de kaassoufflé mooi heel. Wil je liever meerdere kaassoufflés maken; koop dan een pak met mini exemplaren. Lekker wanneer je een vegetarische snack op tafel wil gaan zetten.

Op 6: De ovenfrikadel.

Een frikadel is een oer Hollands product. Daar waar je in de frituurpan een ondefinieerbare vette hap maakt krijg je in de airfryer een mooie krokante frikadel. Koop dan wel de ovenvariant. Deze is speciaal gemaakt om met hete lucht te worden gemaakt. Een normale frikadel zal eerst gaan opzwellen en vervolgens als een zielig hoopje in elkaar zakken wanneer je hem uit de oven haalt. De ovenvariant is al wat voorgebruind en heeft een stevigere korst. Een snack met een lekkere bite.

Op 7: De Vietnamese loempia.

Ooit was er een tijd dat je Vietnamese loempia’s op iedere markt en op elk plein kon kopen. Tegenwoordig is de vette hap nogal op zijn retour. Een product waar het vet uitloopt wanneer je een hap neemt is niet meer zo heel aantrekkelijk. Gelukkig is de Vietnamese loempia er wel in diepvries-uitvoering. Je legt er een paar in het snackmandje en zet de airfryer een aantal minuten aan. Je eet een heerlijk krokante loempia zonder al teveel vet, waardoor je de ingrediënten veel beter proeft. Heerlijk voor tussendoor of bij de lunch.

Op 8: de mini pizza.

Bij een pizza denk je gelijk aan een grote uitvoering die je als diner kan eten. Waar je niet snel aan denkt is de mini pizza. Wanneer je echter de kleine variant van Dr Oetker koopt heb je een mini pizza die je op de bodem van je bakmandje of op de bakplaat kan bereiden. Zonder al teveel vet, zonder verbrande bovenkant, maar met een heerlijke smaak en een krokante bite. Dat is genieten tussen de maaltijden door.