philips airfryer schoonmaaktips

Behoud de neutrale geur van eten

Een groot voordeel van de airfryer is het feit dat je eten en snacks kan bereiden zonder dat er gelijk een frituurgeur in je huis komt te hangen. Wanneer je langere tijd een airfryer gebruikt kan het zijn dat je toch steeds vaker een luchtje gaat ruiken bij de bereiding van het eten. Dit kan je voorkomen door je airfryer na ieder gebruik schoon te maken. Dit is een heel eenvoudige klus, en als je er een vaste gewoonte van maakt zal je vele jaren langer met een airfryer kunnen doen.

Het schoonmaken van het mandje

Het mandje is het gedeelte van de airfryer waar de meeste vetresten en etensresten aan gaan hechten. Je kan het heel gemakkelijk schoonmaken en het is aan te bevelen om dit na ieder gebruik te doen. We hebben een paar tips voor je verzameld.

  • Week voor. Je doet er goed aan om het mandje niet zomaar in de vaatwasser te zetten of met een afwasborstel te lijf te gaan wanneer je het schoon wil maken. Beter is het om eerst een minuut of 10 het mandje te laten weken in je spoelbak. Je kan hier ook de airfryer pan voor gebruiken. Zet een beetje afwasmiddel in het water zodat het mandje helemaal goed schoon wordt. Zo voorkom je dat je straks met een schuursponsje aan de slag moet gaan. Na de inweektijd kan je het mandje heel eenvoudig schoonspoelen. Heb je afwasmiddel gebruikt; spoel het mandje dan heel goed na. Je wil geen afwasmiddelsmaak aan je snacks hebben zitten wanneer je weer snacks gaat bereiden.
  • Denk aan de onderkant. Je zou alleen de bovenkant van het mandje willen schoonmaken, maar veel vet blijft aan de onderkant hangen. Je moet het mandje dan ook aan de onderkant boenen. Dat kan je het beste doen met een schuursponsje of een harde borstel. Haal het mandje dan wel eerst uit de pan; je wil de antiaanbaklaag niet beschadigen.
  • Is het mandje schoon, maak dan ook de pan schoon. Wanneer je het mandje had laten inweken zal er nog sop in de pan staan. Gebruik dit om de pan mee schoon te maken. Spoel ook de pan goed na wanneer je deze hebt schoongemaakt met afwasmiddel. Denk eraan dat je de antiaanbaklaag niet wil beschadigen. Gebruik liever een sponsdoekje of een zachte borstel om de pan schoon te maken.
  • Voorkom een vies geurtje. Ruikt je airfryer niet zo fris doordat hij bijvoorbeeld met een klein beetje water heeft gestaan; smeer het mandje en de pan dan in met wat citroensap. Laat het zo een half uur staan en spoel vervolgens beide delen goed om voor je eten gaat bereiden.

Het schoonmaken van het verwarmingselement

Met het verwarmingselement zal je extra voorzichtig moeten zijn. Je wil immers niet dat het beschadigt. Het zou zomaar kunnen zijn dat hierdoor jouw airfryer defect gaat of kortsluiting maakt. Je mag dan ook geen schuursponsje gebruiken voor dit klusje. Plaats de airfryer liever ondersteboven terwijl je het verwarmingselement schoonmaakt. Zo kan het vocht niet in het apparaat lopen tijdens het schoonmaken. Je kan zo ook beter bij het verwarmingselement komen. Zorg ervoor dat je alle losse delen van de airfryer verwijdert voor je dit klusje gaat uitvoeren. Gebruik eventueel een oude tandenborstel om lastig bereikbare hoekjes van je airfryer schoon te maken. Zorg ervoor dat je alles goed afdroogt voor je de airfryer weer aanzet.

Gebruik je vaatwasser

Je airfryer kan voor een groot gedeelte in de vaatwasser worden gezet. Natuurlijk kan dit niet met de buitenkant of het verwarmingselement maar de bakpan en het bakmandje kan je prima op deze manier schoonmaken. Houd er wel rekening mee dat je bij een XXL airfryer je hele ondercompartiment kwijt bent wanneer je de delen in de vaatwasser plaatst. Zet de vaatwasser niet te heet; bij onzorgvuldig gebruik zou namelijk zomaar de antiaanbaklaag kunnen loslaten. Heb je een goedkope airfryer of een airfryer van een B-merk gekocht, pas dan op met het gebruik van de vaatwasser. De meeste mandjes kunnen volgens de gebruiksaanwijzing in de vaatwasser maar in praktijk krijg je dan toch problemen. Een loslatende teflon laag is natuurlijk enorm jammer. Wanneer dit jou wel overkomt is er gelukkig nog een laatste redmiddel.

Koop een nieuwe bakpan

De bakpan van een airfryer van Philips kan je altijd nog vervangen. Als A-merk heeft Philips een eigen website waar je alle onderdelen van de airfryer nieuw kan bijbestellen. Heb je dus een bakpan die je niet meer schoon krijgt of is de teflon laag losgegaan; dan kan je altijd een vervangende bakpan kopen.