Airfryer ervaringen

Een mateloos populair apparaat

De airfryer is een apparaat wat inmiddels niet meer uit de keuken is weg te denken. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van eten bereiden met hete lucht in plaats van frituren in frituurvet. Je hoort enorm veel positieve geluiden van klanten die een airfryer kochten in plaats van hun oude frituurpan. Het is altijd een verstandig idee om eerst de ervaringen, ook wel reviews genoemd, te lezen voordat je een airfryer gaat kopen. We hebben de meest gehoorde opmerkingen op een rij gezet.

Geen luchtjes meer

Frituren komt altijd samen met een penetrante frituurgeur. Het hete vet of de hete olie verspreidt een vettige walm door je huis heen die je nog dagenlang blijft ruiken na het bereiden van je eten. Een airfryer is een apparaat wat een geurfilter heeft; daardoor blijft de geur van het eten wat je bereidt in het apparaat zelf zonder dat je het ruikt in je huis. Zorg er echter wel voor dat je dit filter geregeld schoonmaakt om het vet eruit te krijgen, en denk er ook aan dat je het bakmandje en de bak zelf geregeld schoonmaakt. Op die manier kan vet niet blijven plakken aan de onderdelen van je airfryer. Je hebt geen ongewenste geurtjes meer in je huis wanneer je goed schoonmaakt.

De baktijd is anders

Het grootste verschil tussen een airfryer en een conventionele frituurpan is wel de baktijd. Dit wordt door de meeste gebruikers als een groot nadeel ervaren. Daar waar je met een conventionele frituurpan na een paar minuutjes een gefrituurde hap op je bord had liggen zal je met een airfryer minimaal een kwartier moeten wachten. Jammer wanneer je meerdere porties frites of snacks voor een groter gezelschap moet maken. Houd echter wel in gedachten dat een normale frituurpan moet voorverwarmen en dat dit zomaar een minuut of 5 a 10 kan duren. Het tijdverschil zal dus minimaal zijn.

Friet en snacks samen bakken is lastig

In een normale frituurpan kan je friet en snacks tegelijk bakken. De snacks haal je uit de pan wanneer ze gaar zijn op het moment waarop de friet dat nog niet is. Bij een airfryer is dat een ander verhaal. Je moet het frituurmandje eruit halen om de friet in een schaal te doen en vervolgens kan je verder gaan met de bereiding van de snacks. Je zit dus of met koude friet of met koude snacks wanneer je gaat eten. Combineren kan wel wanneer je voor één persoon eten maakt in de airfryer.

Niet alle snacks zijn geschikt

Ga je snacks bereiden in je airfryer, dan kom je er al snel achter dat niet ieder type en merk snacks geschikt is voor deze manier van eten bereiden. Je kan bijvoorbeeld gewone kroketten niet goed bakken in de airfryer. De buitenkant zal niet krokant en bruin worden, maar een beetje wittig blijven. Ook zal de buitenkant vlekkerig worden. Een taaie kroket die wel goed gaar is zal niet smakelijk zijn. Je kan dus beter ovensnacks kopen om te bereiden in je airfryer. Die hebben voordelen maar ook nadelen. Voordelen zijn dat ze goed gaar en knapperig worden na het bakken maar de nadelen zijn ook legio. Zo zijn airfryer snacks en ovensnacks vetter van zichzelf en vaak zit er ook meer zout in verwerkt. Het gezonde aspect verdwijnt op die manier naar de achtergrond.

Lastig schoon te maken

Een airfryer is een apparaat wat je eigenlijk na ieder gebruik moet schoonmaken. Daar denk je niet gelijk bij na wanneer je er één aanschaft; een frituurpan maken de meeste mensen maar eens in de 5 a 6 bakbeurten schoon. Het mandje en de bakpan zijn lastig schoon te krijgen; je moet ze laten weken in sop voordat je het vet eruit kan vegen. Ook zitten er hoekjes in de bakpan waardoor je vetophopingen kan krijgen. Bij de nieuwe modellen is er rekening mee gehouden; je kan de bodem van de bakpan loshalen waardoor je een model krijgt wat beter schoon te maken is. Denk er wel aan dat je met een scherpe onderkant komt te zitten wanneer je de bodem er even van af hebt gehaald.

Denk aan de rookontwikkeling

Airfryers zijn apparaten die een geurfilter hebben. Het kan echter zijn dat er door verkeerd gebruik vet onderin het apparaat belandt. Omdat je met een temperatuur oplopend vanaf 180 graden werkt zal dit zorgen voor rookontwikkeling. Je doet er dan ook goed aan om de gebruiksaanwijzing te lezen voor je met het apparaat aan de slag gaat. Wanneer je de airfryer volgens de voorschriften gebruikt zal je geen rookgordijn in je keuken hebben hangen. Ook de grillpan kan je zonder blauwe walm gebruiken.