airfryen en de baktijden in de gaten houden-min

Langzamer dan een frituurpan

De aangegeven temperaturen en baktijden in dit overzicht geven gemiddeld baktijd aan.

Consumenten die een airfryer kopen komen al snel tot de ontdekking dat een airfryer langer bezig is met het bereiden van eten dan een frituurpan. Dat komt door het feit dat je het eten niet in kokend hete olie gooit maar het van buitenaf verwarmt met hete lucht. Dit proces neemt meer tijd in beslag. De langere bereidingstijd van eten is dan ook iets wat je voor lief zal moeten nemen.

Hoe je bij aanschaf de baktijd bepaalt

Het klinkt vreemd maar hoe lang je eten moet bereiden bepaal je voor een heel groot gedeelte zelf. Dat hangt namelijk voor een groot deel af van de airfryer die je koopt. Het is altijd goed om verder te kijken dan het mooie uiterlijk van een apparaat. Je zal moeten kijken naar zaken als de inhoud van het bakmandje maar ook naar het wattage van het apparaat. Een apparaat wat een grote bakinhoud heeft, van 5,5 liter, zal een hoger wattage nodig hebben om het eten te bereiden binnen een aannemelijke tijd. Wanneer je een apparaat koopt wat een schamele 1500 watt heeft mag je erop rekenen dat je over het bereiden van een kilozak friet toch al snel zo’n 40 minuten zal doen. Dat is tijd die je natuurlijk niet hebt. Koop je een Philips XXL airfryer met een wattage vanaf 1800 watt oplopend tot 2225 watt, dan ben je aanmerkelijk korter bezig met de bereiding van het eten. Feit is dat deze laatste categorie airfryers een duurdere aanschaf is dan de eerste categorie die we noemden. Goedkoop blijkt echter bij een XXL airfryer nogal eens duurkoop te zijn. Uiteindelijk zal je toch je oude airfryer van de hand doen om een model met een hoger wattage te kopen.

Kleine hoeveelheden zijn sneller klaar

Wat je ook ontdekt bij een airfryer is dat een kleine hoeveelheid eten veel sneller klaar is dan een grote hoeveelheid eten. Dat is natuurlijk logisch; hete lucht circuleert eenvoudiger om een kleinere hoeveelheid eten heen dan om een grotere hoeveelheid eten. Het is goed om hier rekening mee te houden wanneer je eten gaat bereiden voor slechts één persoon. In plaats van de baktijd die je voor het hele gezin moet aanhouden zal je nu hooguit tien tot twaalf minuten kwijt zijn. Goed om te onthouden ook wanneer je een apparaat aanschaft. Ben je maar alleen of is je huishouden niet groter dan drie personen; koop dan geen XXL airfryer omdat je graag grote apparaten in huis haalt. Een kleiner model is niet alleen compacter; het werkt ook een stuk sneller.

Het gebruik van ovensnacks

Heb je een airfryer, dan is het aan te raden om ovensnacks te kopen om erin te bereiden. Dit zijn snacks die met wat meer vet worden voorgebakken waardoor ze sneller krokant zullen worden tijdens het bakken. Het vet verdwijnt voor een groot gedeelte weer uit het eten waardoor je op den duur veel gezonder eet met zo min mogelijk smaakverlies. Je kan uiteraard ook steeds vaker kiezen voor speciaal gemaakte airfryer friet. Dit is eigenlijk gewone ovenfriet die in een ander jasje is gegoten. De prijs is wat hoger, maar het vetgehalte en het zoutgehalte vaak ook. Dat zorgt ervoor dat deze soort friet niet alleen duurder maar wellicht op de langere termijn ook ongezonder is. Wanneer je echter huisgenoten hebt die zweren bij friet die in de normale frituurpan is gemaakt is airfryer friet een goed alternatief voor de normale ovenfriet.

Bepaal de baktijd met de temperatuur

Hoe lang je bezig bent met het bakken van eten bepaal je niet alleen met de baktijd die je invoert maar ook met de temperatuur die je gebruikt. Wanneer je friet of snacks bakt op een wat hogere temperatuur zal je doorgaans korter bezig zijn met het totale proces van eten bereiden. Een uitzondering hierop vormt de airfryer die een turbo techniek heeft. Dit soort apparaten wordt vooral door Philips gemaakt. Door de andere manier van het verspreiden van hete lucht door het apparaat kan je met een lagere temperatuur je eten klaarmaken. Een hoge temperatuur mag dan namelijk wel sneller werken; gezonder is het niet. De kans op verbranding en schadelijke stoffen in je eten neemt daardoor immers toe.

De baktijd van een portie friet voor jouw gezin

  • Friet en/of snack voor één persoon. Tussen 8 en 9 minuten. Je gaat uit van een hand vol friet.
  • Friet en/of snack voor twee tot drie personen. Tussen 15 en 17 minuten. Kijk tussendoor hoe het bakproces verloopt en schud het mandje tussendoor.
  • Friet en/of snack voor vier of meer personen. Tussen 20 en 22 minuten. Schud het mandje geregeld voor het beste resultaat en kijk tussendoor naar de gewenste krokantheid.