welke airfryer accessoires zijn er

Een veelzijdig apparaat?

Een airfryer is een heel veelzijdig apparaat. Veel mensen gebruiken het enkel om friet mee te maken maar dat is een misvatting, gezien het aantal Airfryer accessoires wat te koop is . Je kan in een hete lucht friteuse in feite een volledige maaltijd bereiden wanneer je geen zin hebt om de pannen op het fornuis te zetten. Er is een grote range accessoires verkrijgbaar, en we hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

De grillpan

De grillpan is een accessoire wat bij vrijwel iedere airfryer standaard in de doos zit. Het is een platte pan waar je vlees of groente op kan leggen om het te grillen. Door de ribbels in de pan krijg je mooie grillstrepen op je eten, en door de gaatjes in de bodem wordt het bak- of braadvocht gelijk afgevoerd. Daardoor krijg je geen eten wat ligt te grillen in zijn eigen vet; iets wat de smaak absoluut ten goede komt. Een grillpan mag je dan direct bij je airfryer krijgen; nodig is het niet wanneer je vlees wil bakken. Dat kan je namelijk ook gewoon onderin het snackmandje doen. Houd er wel rekening mee dat in dat geval het vet niet altijd weg kan zakken.

Een tosti-rekje

Je zou het niet zeggen, maar je tosti ijzer kan je weg gooien wanneer je een airfryer koopt. Doordat je met hete lucht bakt kan je namelijk prima per keer één of meerdere tosti’s bereiden. Dat moet je niet los op de bodem van de bakpan doen. Door de luchtstroom in het apparaat kunnen de delen van je tosti een eigen leven gaan leiden waardoor je een wel heel aparte uit elkaar gewaaide tosti aantreft. Met het tosti rekje worden brood en kaas op elkaar geklemd waardoor je een mooie tosti krijgt. Dit accessoire zit niet standaard bij iedere airfryer geleverd, maar wanneer je het apart wil kopen kan je vaak een standaard tosti rekje kopen. Dat doe je bij dezelfde leverancier als waar je ook het apparaat kocht. Veel huishoudspeciaalzaken verkopen het tosti rekje bij de accessoires. Voor de prijs van iets meer dan twee tientjes kan jij nog meer doen met je airfryer dan je ooit dacht.

Een bakplaat

Dat je in een airfryer allerlei zaken kan bakken is bekend. Wie zijn airfryer als een soort mini oven wil gaan gebruiken kan een bakplaat aanschaffen. Daarmee kan je bijvoorbeeld brood bakken in je airfryer, maar je kan de bakplaat ook gebruiken voor bijvoorbeeld het bakken van vlees. Ook zaken die je het liefste liggend bereid kunnen op de bakplaat worden bereid; je kan doorgaans één laag tegelijk bereiden. De bakplaat krijg je bij de meeste airfryers standaard meegeleverd.

Een bakvorm

Brood in een airfryer bakken kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je kan dit doen met een bakplaat, maar tegenwoordig zijn er ook bakvormen in de handel die je in het apparaat schuift. Je krijgt een apart vierkant brood op deze manier, maar het is wel een brood wat in een mum van tijd vers op tafel staat. Je hebt weinig baklucht terwijl je het brood maakt. Dat is een voordeel voor wie niet van bakgeuren houdt, maar de geur van vers brood is juist voor veel mensen essentieel.

Een kookrek

Ga je vlees bereiden, dan kan je ervoor kiezen om het in een kookrek te leggen. Op die manier krijg je gelijk een grill effect op je vlees. Bijvoorbeeld bij spiesen of saté is dit een heel geliefde methode. Beschouw het maar als barbecueën binnenshuis. Voor 19 euro koop je een kookrek wat je in de Philips Airfryer kan gebruiken. Denk eraan dat je twee varianten hebt; die voor de XL en die voor de overige typen. Heb je een XXL airfryer, dan zullen kookrekken niet altijd meer passen. Let goed op de maten van de accessoires voor je ze aanschaft en kijk goed naar de binnenmaten van jouw airfryer.

Losse bakmand met verwijderbare bodem

De bakmandjes van de Philips Airfryer hebben doorgaans als groot nadeel dat ze wat lastig schoon te maken zijn. Zeker bij de bodem is het zaak om goed in de hoekjes te kunnen soppen. Wie niet steeds met een schuursponsje of agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag wil gaan doet er dan ook verstandig aan om het speciale mandje met verwijderbare bodem te kopen. Je kan in dat geval de bodem losklikken van de rest van het mandje waardoor het geheel een stuk gemakkelijker schoon te maken is. Veel mensen kopen dit mandje wanneer ze het oude niet meer goed gereinigd krijgen na veelvuldig gebruik.