Een nieuwe airfryer wat kan je er mee doen Tips

Uitleg gebruik airfryers

Gezond eten kan lekkerder!

In de meeste huishoudens kom je een frituurpan tegen. Het is een apparaat wat doorgaans ruikt naar frituurvet en waar je behoorlijk vettig eten in bereidt. Het is een apparaat waar mensen doorgaans hun friet en snacks in bakken. Tegenwoordig worden we ons steeds meer bewust van het belang van gezond eten. De frituurpan wordt steeds vaker vervangen door een airfryer. Een verantwoorde keuze wanneer je kijkt naar wat je er allemaal mee kan doen. Wanneer jij een airfryer wil gaan kopen heb je doorgaans behoorlijk wat vragen. We zullen er een aantal van beantwoorden. Een airfryer is namelij het ultieme apparaat om lekkerder in te bakken terwijl je gezonder eet.

Is een airfryer alleen voor friet?

De meeste mensen kopen een airfryer en bakken er vervolgens alleen friet in. Dat is begrijpelijk maar wel jammer. Een airfryer werkt namelijk net als een oven met hete lucht. Wanneer je dit systeem herkent snap je gelijk waarom je een airfryer voor veel meer dingen dan alleen patat bakken kan gebruiken. Een airfryer is namelijk een apparaat waar je ook zaken als broodjes, tosti’s, maar ook muffins en gebak in kan bereiden. Daarnaast kan je het apparaat uiteraard ook gebruiken voor friet en snacks. Het is eigenlijk een apparaat wat je de hele dag door kan gebruiken.

Is er een onderscheid tussen verse en diepvries producten?

Ga je eten maken in de airfryer, dan kom je al snel het onderscheid tussen verse en diepvries producten tegen die je kan bereiden. Verse producten zullen beter smaken dan diepvries producten maar ze zullen wel langer moeten bakken. Houd er bij friet rekening mee dat het eerst op een lagere temperatuur moet worden voorgebakken waarna je het op een hogere temperatuur afbakt. Ga je zaken als pizza maken; houd er dan rekening mee dat dit ook langer moet bakken op de bakplaat wanneer het gemaakt is van verse ingrediënten. De diepvriespizza zal voorgebakken zijn. Ontdooien is een proces wat nauwelijks tijd in beslag neemt bij een airfryer.

Hoeveel kan je maken in een airfryer?

Hoeveel je kan maken in een airfryer hangt voor het grootste deel af van het type eten wat je wil gaan bereiden. Ga je friet maken, dan kan je het mandje tot bovenin vullen. De lucht zal tussen de frietjes door trekken waardoor je tot 1,5 zak friet in één keer kan maken. Dat hangt natuurlijk af van de grootte van de zak friet en van het bakmandje van je airfryer. Houd rekening bij een mandje tot 3 liter met 0,8 kilo wat er in één keer in past. Bij een airfryer met een mandje tot 5,5 liter kan je meer bakken in één keer, vaak wel tot 1,5 kilo. Dat schiet tenminste op als je een gezin hebt. Ga je snacks maken, bak dan niet meer dan 500 gram per keer. Zo kan de lucht goed gelijkmatig verdelen.

Wat is het smaakverschil?

Eet je geregeld frites, dan kom je er vanzelf achter dat je vooral het vet proeft wat in het eten zit. Dat vet komt in het eten terecht door het bakken in frituurvet of frituurolie. Naar mate vet langer in de pan zit zal het eten sterker gaan smaken. Dat is iets waar je aan moet wennen als je met een airfryer gaat bakken. Het eten bevat een stuk minder vet en dat proef je gelijk. Je zal dan ook eerder kruiden over je eten heen strooien om het op smaak te krijgen. Dat is een goede gewoonte waar je al snel de vruchten van zal plukken. Het is alleen wel even wennen wanneer je voor de eerste keer friet uit de airfryer op je bord hebt liggen. Geen patatgeur in je huis, geen vettige smaak in je mond. Het is iets wat went; wanneer je thuis een airfryer hebt zal je friet uit de frituur lang niet meer zo lekker vinden op den duur.

Is het nodig om een airfryer op te warmen?

Een frituurpan moet je altijd opwarmen voordat je deze gaat gebruiken. Bij een airfryer is dit in principe niet nodig. Wanneer je een recept volgt zal er bij de baktijd rekening worden gehouden met de tijd dat de airfryer opwarmt terwijl het eten erin zit. Laat je de airfryer eerst opwarmen en doe je daarna pas het eten in het mandje, dan zal je eigenlijk niet langer bezig zijn met de bereiding. Zaken als een ei bereiden in de airfryer doe je echter vanaf het moment dat je het apparaat aan zet. Een ei moet namelijk geleidelijk op temperatuur komen. Kijk op de verpakking van een product en bij het recept naar de aanbevolen bereidingswijze.

Heb je wel accessoires nodig?

Een eenvoudige Airfryer heeft enkel een bakmandje maar geen grillplaat. Dat is ook niet echt nodig; alles wat je anders op een grillplaat zou bereiden kan je ook in het bakmandje maken. Houd er echter wel rekening mee dat het braadvocht goed weg kan trekken uit het eten. Laat je het eten in het braadvocht staan, dan zal het vet na het bakken weer terugtrekken in het vlees. Het wordt er malser door, maar het gezonde effect wordt zo wel behoorlijk gereduceerd.

Heb je ovensnacks nodig?

In principe kan je elke soort snacks maken in de airfryer. Toch zijn er merken zoals Mora die speciale ovensnacks op de markt hebben gebracht. Dit zijn snacks die je kan maken met hete lucht zonder dat je vet nodig hebt om een mooie bruine kleur aan de buitenkant te krijgen. Zeker bij bitterballen en kroketten is het prettig wanneer de korst naast knapperig ook bruin is. Friet is ook het lekkerst wanneer je kiest voor ovenfrites. Je ziet ook steeds meer producten die speciaal voor de airfryer zijn gemaakt. Daar kan je wat mee doen, maar het hoeft niet. Het zijn namelijk gewoon ovensnacks zoals je ze ook onder die naam kan verkrijgen in de winkel. Het enige verschil is doorgaans de prijs. Airfryer snacks zijn wat duurder dan ovensnacks.