een goedkope airfryer kopen waar doe je dat

Waarom airfryers opeens goedkoper worden?

Toen de aifryer rond 2011 op de markt verscheen was het een compleet vernieuwend product en van een goedkope airfryer was nog geen sprake. Philips had het patent erop genomen en dat was te merken aan de prijs. De prijzen waren hoog, en door de constante innovatie van de airfryer bleven de prijzen ook aan de hoge kant. Een airfryer was dan ook een product wat je alleen maar weloverwogen kocht en wat een prijzige aanschaf was. Tegenwoordig zie je steeds meer goedkope airfryers in de winkel staan. Voor een prijs oplopend vanaf 5 tientjes koop je al een dergelijk apparaat. Het patent is immers verouderd en de techniek die aanvankelijk werd gebruikt in de eerste airfryers mag door alle concurrenten worden gebruikt. De concurrentie kan tegen een lagere prijs leveren en daar heb je dan ook gelijk de reden van de lage prijs van een nieuwe airfryer in handen.

Let goed op voor je een goedkope airfryer koopt

Ga je een goedkope airfryer in huis halen, reken er dan op dat de fabrikant op een aantal zaken flink heeft bezuinigd om tot dit resultaat te komen. Het beste kijk je eerst op een vergelijkingssite voor je een apparaat koopt. Je zal op de volgende zaken moeten letten om tot de beste keuze te komen.

  • De grootte van het apparaat. Zie je een heel goedkope airfryer staan, kijk dan eerst naar de maat van het bakmandje. Een apparaat met een bakmandje tot 3 liter is bedoeld voor een klein huishouden tot 3 personen. Er kan ongeveer 0,8 kilo friet in het mandje; dat is niet genoeg voor een huishouden van 4 of meer personen. Dan kom je terecht in de XXL serie. Deze apparaten zijn sowieso wat duurder, maar je kan tot 5,5 liter dus ongeveer 1,4 kilo friet tegelijk bakken. De grootte bepaalt dus voor een groot gedeelte de prijs van een goedkope airfryer.
  • De techniek die is gebruikt. De techniek die in een goedkope airfryer is gebruikt zal doorgaans ouder zijn dan de techniek in een duurdere airfryer. Je zal een apparaat kopen wat de warmte vanaf één kant het apparaat in blaast. Daardoor zal de friet aan die kant veel sneller garen dan de friet die aan de andere kant van het apparaat zit. Je moet het mandje dus geregeld uit het apparaat halen om vervolgens de inhoud om te schudden. Een dure airfryer maakt gebruik van een sterkere luchtcirculatie waardoor de inhoud van het hele mandje gelijkmatig wordt verhit.
  • Het materiaal wat is gebruikt. Een airfryer die van een goedkope kwaliteit is zal niet altijd even stevig zijn. Kijk goed naar het apparaat voordat je het koopt. Materiaal wat al te hard is zal heel snel kunnen beschadigen tijdens het gebruik. Zo kom je met een airfryer met barsten en/of putten te zitten na een paar keer gebruik, zeker wanneer je het apparaat tussendoor ook nog in een kast weg zet. Een airfryer van een duurdere kwaliteit zal materiaal hebben wat beter tegen een stootje kan. Je betaalt dus meer maar het apparaat blijft langere tijd mooi.
  • De afwerking van de airfryer. Een goedkope airfryer is doorgaans net wat minder stevig afgewerkt. Wanneer je het bakmandje oppakt aan het handvat ontdek je dat het wat gammel aanvoelt. De schroeven lijken net niet helemaal goed ingedraaid te zitten, waardoor je een onveilig gevoel hebt wanneer je een heet bakje in handen hebt. Wil je dit voorkomen bij een aankoop; kijk dan eerst naar de reviews van de airfryer die je wil gaan kopen. Klanten die je voorgingen zullen in hun review informatie geven over het uiterlijk, het materiaal en de stevigheid van de airfryer.
  • De aanwezigheid van een schermpje. Veel goedkope airfryers hebben een systeem met twee draaiknoppen waarmee je de temperatuur en de baktijd kan instellen. Je hebt geen scherm op het apparaat zitten waarmee je instellingen kan aanpassen. Het apparaat heeft daardoor een beperktere techniek en een eenvoudiger uiterlijk. Een uitzondering hierop is het merk Princess, wat wel een scherm heeft op het apparaat en bovendien een aantal tiptoetsen heeft waarmee je standaard zaken als friet eenvoudig kan bakken.
  • Het wattage. Een goedkoop apparaat maakt vaak gebruik van een lager wattage dan een duur apparaat. Dit heeft als gevolg dat er minder vermogen beschikbaar is om het eten te garen. Bij een goedkoop apparaat zal je dan ook doorgaans langer bezig zijn met het garen van eten dan bij een duurder apparaat. Een XXL airfryer van Philips heeft – ter vergelijking – een wattage van 2225 watt terwijl een B-merk airfryer maar met moeite boven de 1300 a 1500 watt uitkomt. Dat komt de baktijd niet ten goede.

Lees hier onze airfryer top 20